Każdy ma TO w kuchni! Zrobisz z tego pyszny obiad za BEZCEN!

Przedstawiamy długowieczny przepis, który można wzbogacić o dodanie składniki, które zamienią to danie w pyszny posiłek!

Ten starodawny przepis w nieco nowocześniejszej wersji sprawdzi się jako świetna alternatywa na poskromienie głodu. Przy tym nie jest pracochłonny i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie!

 

Podpłomyk może być najbardziej znany szczególnie babciom, które swego czasu regularnie serwowały go swoim bliskim. Niestety to danie jest w dzisiejszych czasach coraz bardziej zapomniane.

 

Oto przepis na podpłomyk w unowocześnionej wersji. Składniki jakich potrzebujesz to:

 

  • 3 łyżki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 0,5 cebuli,
  • pomidor,
  • ser,
  • ketchup lub doprawiony koncentrat pomidorowy.

 

Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki wody i soli. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe w rozwałkowaniu. Zagniecioną masę pozostaw na kilka minut, a w międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Posiekaj w piórka cebulę, zetrzyj ser, pokrój w plasterki pomidora.

 

Ciasto w tym czasie powinno lekko urosnąć, więc posyp wtedy blat mąką, a następnie rozwałkuj na nim ciasto. Przełóż placek na suchą patelnię i podsmaż przez kilka minut, aż od spodu zrobi się lekko brązowy. Nie szkodzi, jeśli będzie wyglądał na trochę przypalony, ponieważ z tego właśnie słynie. Na górze zacznij układać dodatki, a następnie posmaruj całość sosem pomidorowym. Potem ułóż przygotowane produkty i posyp całość serem. Zaczekaj jeszcze kilka minut aż wszystko się podgrzeje, a ser się rozpuści.

 

 

Źródło:pikio/pixabay

Komentarze