„Kortyzol wytwarza się w naszym organizmie trzy razy w ciągu dnia -między godzinami 8-9, 12-13 i 17-18 i dobrze byłoby, żebyśmy nie dawali wówczas swojemu organizmowi dodatkowej dawki kofeiny. Więc to są pory dnia, w których kawy raczej powinniśmy unikać„ –podkreśla dietetyk.
Warto też pamiętać, że kawa w połączeniu z mlekiem, śmietanką, cukrem, słodkimi syropami może wzrosnąć do nawet 500 kcal. Kofeina działa po około 30 minutach od wypicia, a jej efekt utrzymuje się do 4-5h.
Według nowej piramidy żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia umiarkowane spożycie kawy powinno wynosić ok. 300-400 mg kofeiny dziennie.
ZOBACZ TEŻ:TO dzieje się w Zakopanem! ŚMIERTELNE niebezpieczeństwo dla turystów!
Źródło:naukawpolsce/pixabay
1 2