Bycie wege jest coraz bardziej popularne i to z wielu powodów.
Wiele osób zrezygnowało z mięsa ze względu na zdrowie. Inni są wege z uwagi na dobro zwierząt. Teraz jeszcze dochodzi aspekt ekologiczny i coraz większa świadomość dotycząca „kosztów” środowiskowych produkcji mięsnej.
Wegetariańskie smaczki
Jednak bez względu na powód – moda na wegetarianizm trwa, a w naszych sklepach znaleźć możemy coraz więcej produktów z łatką „wege”. Tylko czy na pewno są one zdrowe?
Właśnie takie „perełki” pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Na swoim kanale EkoBosacka, gdzie obnaża wegeściemy.
Na co powinniśmy uważać?
- hummus – popularna pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasta z sezamu) – są takie które mają 30% ciecierzycy i takie, które mają aż 70% – wybierajmy te z większą ilością
- pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami (prawdopodobnie firmy Lisner) – w składzie jest marchew tarta, pasternak, woda, słonecznik „aż” 8% – czyli jest to pasta z marchewki jedynie z dodatkiem ziaren i suszonych pomidorów
- przekąska ser w ziołach – to ser topiony z tłuszczem, mąką i solą – produkt wysoko przetworzony i na pewno nie zdrowy
- placuszki warzywne w których są aż 34 różne składniki! – gdybyśmy takie placuszki robili w domu miałyby zaledwie kilka prostych składników
Czytaj też:UWAŻAJ na WEGETARIAŃSKĄ czekoladę z BIEDRONKI! Jak się okazuje, ta CZEKOLADA to tylko…
Zaskakujące zamienniki
- mleko krowie ma prosty skład – a kokosowe (napój) ma zaskakujący skład bo 19% tłuszczu (5-6 razy więcej niż w krowim); często też jest posłodzone
- mleko migdałowe – okazuje się, że ma 3% migdałów, do tego dodano wodę, emulgator, cukier i sól
- wegetariańskie parówki – mają niewielką wartość odżywczą – skład to olej, woda, guma ksantanowa, wodorosty, mączka chleba świętojańskiego i zagęstniki oraz aromaty
- pierogi wegańskie z ziemniakami z tofu (prawdopodobnie z Lidla) – nie zawierają ziemniaków(!) tylko susz ziemniaczany
- deser sojowy – w składzie ma wodę na pierwszym miejscu i cukier, potem soja i zagęstniki – czyli jemy głównie osłodzoną, zagęszczoną wodę
- wędlina sojowa o smaku szynkowym – ma w składzie ocet w proszku
- ser wegański – w składzie jest woda, tłuszcz kokosowy (z nasyconymi kwasami tłuszczowymi, które zatykają tętnice), skrobia i sól
Skład prawdę Ci powie
Jak widać, bez względu na rodzaj diety, jaką stosujemy, powinniśmy być świadomymi konsumentami. Warto czytać etykiety i zwracać uwagę na to, co jest na pierwszym miejscu w składzie. Dobrze jest też patrzeć na samą ilość składników – im mniej, tym lepiej.
Całe nagranie prezentujemy poniżej.
fot. wsieci24.pl