Co jeść, aby zachować ZDROWE STAWY? Tych PTODUKTÓW UNIKAJ JAK OGNIA!

Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka większość ludzi w podeszłym wieku. Można powiedzieć, że jest to nieuniknione wręcz zjawisko. Dlatego o zdrowe stawy warto zadbać już wcześniej.

To co jemy może przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania stawów lub im szkodzić. Oto lista produktów, które z pewnością wpływają na zdrowe stawy:

 

-tłuste ryby (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk), które są źródłem kwasów omga-3 dla błon komórkowych

-orzechy, kiełki pszenicy- w naszej diecie spożywamy ich zdecydowanie za mało

-warzywa, owoce, jaja-są najlepszym źródłem antyoksydantów i zwalczają wolne rodniki

-odpowiedni poziom cynku i żelaza-to składniki enzymów przeciwutleniających. Znajdują się w mięsach, w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz pestkach dyni.

 

Tych produktów unikaj:

Na stawy tragicznie wpływają przetworzone wędliny oraz fast foody. Ponadto tłuste sery, sery pleśniowe, topione, twarogi, śmietana. Zawierają sporo kwasu aracjidonowego, który ułatwia wytwarzanie prostaglandyn odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego w stawach.

.

ZOBACZ TEŻ:Zacznij chodzić do lasu! W twoim ciele zajdą niesamowite zmiany!

 

Pamiętamy jednak, że zwyrodnienie stawów nie jest schorzeniem, które pojawia się z dnia na dzień, lecz jest to efekt całych dotychczasowych nawyków i trybu życia jaki prowadzimy. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna zdecydowanie pomaga zachować lepsze zdrowie.

 

Źródło:szkolajazdy/pixabay

Komentarze