Na czele warzyw antyrakowych stoi marchew. Razem z selerem, brukwią, pasterniakiem, batatem, burakiem czerwonym i rzodkiewką stanowią prawdziwą antyrakową tarczę ochronną!
Wszystko dlatego, że kombinacja ta posiada antyrakowe wtórne substancje roślinne. Są nimi np. beta-karoten występujący w marchwi, czy glukozynolany zawarte w rzodkiewce lub kalarepie.
Wśród warzyw liściastych postaw na szpinak! W zielonych liściach warzyw to magnez, potas, wapń, witamina C, kwas foliowy dba o odpowiedni podział i tworzenie nowych komórek.
Do liściowych warzyw antyrakowych należą: wszelkie odmiany sałaty zielonej, rukola, cykoria, botwinka, kapusta pekińska, jarmuż, rukiew wodna, młody szczaw, rzeżucha.
Uwaga! Liściowe warzywa antyrakowe powinny trafiać na stół najlepiej na surowo jako dodatek do sałatki.
Czosnek zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników chroniących przed rakiem. Jest bogaty w silne przeciwutelniacze takie jak siarka, glutation i cysteina. Zachowuje on swoje właściwości tylko podczas obróbki zgniecionego lub drobno posiekanego ząbka!
Według badań regularne jedzenie pestek z dyni zmniejsza ryzyko raka prostaty! Im ciemniejsze pestki dyni, tym więcej znajduje się w nich witamin i minerałów.
Źródło:radiozetzdrowie/pixabay