Będziesz zaskoczony! Tyle JAJ powinieneś zjadać w ciągu jednego…

Czy istnieje określona liczba zjadanych jaj w ciągu tygodnia dla zachowania zdrowia? Dietetycy znają odpowiedź na to pytanie! A czy znasz ją ty?

Istnieje wiele mitów na temat tego, że zbyt duża ilość zjadanych jaj może przyczyniać się do odkładania cholesterolu, stąd należy je ograniczać.

 

„Zanim wypowiedziano wojnę cholesterolowi, jaja były uważane za bardzo zdrowe. Z czasem jednak ich spożycie spadło ze względu na obawy przed cholesterolem znajdującym się w żółtku. Okazało się jednak, że jaja zawierają także substancje obniżające jego poziom, a mianowicie lecytynę oraz kwasy omega-3. Lecytyna wykazuje właściwości emulgujące, dzięki którym jest nazywana „pogromcą tłuszczu”. Rozbija ona tłuszcze i cholesterol na mniejsze cząstki, co zapobiega miażdżycy”.

– tłumaczy dietetyk Joanna Wasiluk.

 

 Jakie witaminy znajdziemy w jajach?

 

Jaja są bogate w witaminy z grupy (B2 oraz B12) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Znajdziemy w nich także wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Luteina chroni przed promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływa na wzrok. Zawarty w jajach ksantofil przeciwdziała odkładaniu się złogów tłuszczu w ścianach naczyń tętniczych.

 

W jakiej formie najlepiej spożywać jaja i w jakich ilościach?

 

Wszystko zależy od wieku, stanu zdrowia i diety danej osoby.

Dorosły, zdrowy człowiek może spożywać 10 jaj w ciągu jednego tygodnia. Najczęściej zaleca się jednak jedno jajko dziennie. Osoby z podniesionym cholesterolem nie powinny spożywać więcej niż 3 żółtka tygodniowo.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Ekspert NASA wyjaśnia jak przetrwać IZOLACJĘ W DOMU!

 

Źródło:abczdrowie/pixabay

Komentarze