Oto, które WINO jest najzdrowsze! Pite podczas posiłków, zwiększa…

Lampka wina do posiłku? Przedstawiamy, które wino jest najzdrowsze! Naukowcy nie mają wątpliwości!

Według badań czerwone wine, które spożywamy systematycznie lecz w niewielkich ilościach może przyczyniać się do wielu zdrowotnych korzyści.

 

Wina wytrawne są praktycznie pozbawione cukru i mają niewiele kalorii. Czerwone wytwarzane są z całych gron winorośli (z pestkami i skórką), a białe tylko z miąższu owoców.

 

Które wino- białe czy czerwone?

Czerwone wino zawiera aż 10 razy więcej antyoksydantów! Zawartość polifenoli będzie zależna od szczepu winogron, regionu uprawy i technik wyrobu.

 

Oto w jaki sposób czerwone wino wytrwane może wpływać na nasze zdrowie:

– symuluje wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczy

-zapobiega wzdęciom i „ciężkości” w żołądku – stymuluje także pracę trzustki, ułatwia trawienie tłuszczy

ma dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia

-wzmacnia odporność

– zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych

-­ jest bogate w potas, magnez, żelazo

pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych

posiada antyutleniacze, które neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.

 

ZOBACZ TEŻ:Wrocław: podejrzewali, że ma koronawirusa. Gdy przyszła pielęgniarka, zrobił coś strasznego

 

Naukowcy zbadali 350 kobiet, a badania te wykazały, że spożywanie wina w ich przypadku zmniejszyło objawy skórne radioterapii. Była to jedna lampa dziennie. Większe dawki mogą już szkodzić. Inne badania wykazały, że taka dawka dziennie chroni mężczyzn przed rakiem płuc.

Czerwone wytrawne wino to zatem doskonały trunek, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Pamiętajmy jednak o jego odpowiedniej dawce spożycia.

 

 

Źródło:bikepress.pl/pixabay

Komentarze