Ten barszcz króluje w święta! PRZEPIS ZDRADZIŁA MAGDA GESSLER!

Autorytet kulinarny, jakim jest Magda Gessler, co roku zdradza świąteczne przepisy! TYM RAZEM POWIEDZIAŁA, JAK PRZYRZĄDZIĆ IDEALNY BARSZCZ! 

Czerwony bardzo jest najpopularniejszą potrawą na stołach wigilijnych Polaków. Jednak, czy każdy z nas robi go dobrze? Zobacz jak wygląda przepis Pani Magdy!

Idealny barszcz wymaga dobrych składników oraz zakwasu. Nie łatwo go przyrządzić. Z pomocą idzie Magda Gessler, która zdradza, jak sama przygotowuje tę tradycyjną potrawę!

Jak zrobić zakwas?

Najpierw trzeba zagotować wodę z solą – 1 łyżka na litr. W tym czasie kroimy buraki i czosnek, aby ułożyć je w odpowiednim garnku i dodać liść laurowy. Całość zalewamy słoną wodą, dodajemy kromkę chleba na zakwasie i przykrywamy ścierką. Całość odstawiamy na około 4-5 dni, a gotowy zakwas po przelaniu można odstawić do lodówki na dwa tygodnie.

Składniki na barszcz:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne polskie jabłka
  • zakwas na barszcz czerwony z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Na początku pokrojone buraki zalewamy zimną wodą. Następnie dodajemy warzywa, takie jak seler i cebula. Gdy warzywa są gotowe, zalewamy je zakwasem – nie należy ich zalewać podczas zagotowania wywaru, gdyż bardzo może stracić pożądany smak. Gdy wszystko będzie gotowe, dodajemy jabłka i odstawiamy na noc.

Następnego dnia ścieramy buraki na tarce – jeśli chcemy, aby barszcz był klarowny, wystarczy przelać go przez sito. Na samym końcu dodajemy czosnek i pieprz, aby barszcz nabrał wyrazistego smaku.

Źródło: plotek.pl



Komentarze