Po zjedzeniu tego boli cię brzuch?! GLUTAMINIANU SODU w tych produktach jest NAJWIĘCEJ!

Czy wiesz w jakich produktach glutaminian sodu występuje w największych dawkach i dlaczego warto go unikać? W tym artykule poznasz na to odpowiedź.

(MSG) czyli glutaminian sodu to popularny dodatek do żywności stosowany jako wzmacniacz smaku.

 

Glutaminian sodu kojarzy się przede wszystkim z żywnością przetworzoną i do takiej jest dodawany, aby poprawić jej smak i często ukryć w ten sposób wątpliwej jakości skład. Glutaminian sodu zwykle występuje w produktach w czystej postaci jako E 621.

 

W 2000 roku naukowcy wyodrębnili piąty, obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego, smak, związany z glutaminianem sodu – umami.

Choć glutaminian sodu nie jest uznawany jako szkodliwy dla zdrowia to istnieje ryzyko zareagowania niekorzystnie na spożycie jego wysokich dawek.

Dolegliwości, jakie mogą pojawić się po spożyciu dużej ilości glutaminianu sodu, to m.in. ból głowy, pokrzywka, obrzęk gardła, ból brzucha. Dlatego warto wiedzieć w jakich produktach jego stężenie jest największe!

 

Produkty o największej zawartości E 621:

 

1.Czipsy. Glutaminian sodu znaleźć też można w innych popularnych przekąskach, takich jak krakersy, precelki, prażynki.

 

2.Kostki  rosołowe

 

3.Wędliny, pasztety, parówki

 

4.Przyprawy np. przyprawa do drobiu, przyprawa do żeberek

 

5. Mrożone dania. Glutaminian sodu dodawany jest m.in. do mrożonej pizzy czy zapiekanek

 

6. Zupki w proszku

 

7. Gotowe sosy. Sos sałatkowy, majonez, ketchup, sos sojowy – to także ukryte źródło glutaminianu sodu.

 

8. Fast food w każdej postaci.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Nic nie zapowiadało tragedii. W wyniku PORODU straciła dwie nogi oraz…

 

Źródło:poradnikzdrowie/pixabay

Komentarze